האם שמתם לב ששני המאכלים המייצגים את איטליה; הפסטה והפיצה, הינם לא יותר מפלטפורמה. פלטפורמה המאפשרת לכל איטלקי להציג על גביה את זהותו בהתאם למיקומו הגאוגרפי.
הפלטפורמה
הרבה לפני שסטיב ג׳ובס המציא את הפלטפורמה שלו לאפליקציות כבר התקיימה פלטפורמת הפ"פ. האפליקציה המפורסמת ביותר לפסטה היא ״פומודורו״ רוטב העגבניות. ולפיצה, אנסמבל המרגריטה: מוצרלה, עגבניות ועיטור עלי ריחן. ואולם, בעולם הפסטה ווהפיצה האפשרויות הן אין סופיות, בדיוק כמו באפליקציות הדיגיטליות.
מדינת איטליה הארוכה והצרה היא חצי אי מבחינה גאוגרפית. ארבעה ימים מקיפים אותה, הים הטירני הים האדריאטי הים הליגורי והים האיאוני. מצפון לדרום, ההבדלים בין המנהגים, אורחות החיים ואפילו השפה משמעותיים כמו בין מדינות שונות. כך גם בכל מה שנוגע לאוכל. במהלך טיול באיטליה, מרתק למדי להשקיע זמן בטעימה ובנסיון לאמוד את ההבדלים בין אזור לאזור. המזון מושפע מתוואי השטח, וממזג אוויר.
המטבח האיטלקי
המטבח האיטלקי, מציית עדיין לעונות השנה, ולתוצרת מקומית. כלומר, לא כל המוצרים נגישים לאורך כל השנה או נגישים בכלל. מקור הפיצה בעיר נאפולי. גרסתה הקלאסית היא זכר לביקור מלכותי שנערך בעיר. לכבוד המלכה מרגריטה הוכנה מנה הכוללת את ששלושת צבעי הדגל האיטלקי. בנאפולי משתמשים בגבינת מוצרלה די בופלה. גבינת מוצרלה מחלב בופאלו. ואילו הבצק עובר תהליכי תפיחה ארוכים שמשכם ימים אחדים. כתוצאה מכך הבצק עבה יחסית ומרקמו ספוגי יותר מאשר פריך. לעומת זאת בצפון הפיצה דקה ונוטה להתפצח בפה. בדרום התוספות שעל הפיצה יהיו ירקות ואו דגים, ובצפון בשרים משומרים, גבינות קשות, ופטריות.
ההבדלים בין הצפון לדרום
כך גם במה שנוגע לפסטה. בדרום, באופן מסורתי תהיה עשויה מבצק שאין בו ביצים ותוגש ברטבים שבסיסם שמן זית, עשבי תיבול ירקות, דגים ופירות ים . בצפון הפסטה המקומית היא מה שאנחנו מכירים כפסטה טרייה, שהבצק שלה עשוי מקמח וביצים. הרטבים על בסיס חמאה ושמנת, או הראגו הבשרי הידוע בעולם כרוטב בולונז, כלומר, שהוכן בעיר בולוניה. הפסטה הטריה, שמכילה קמח וביצים מקורה בצפון בעוד שהפסטה היבשה על שלל צורותיה מגיעה מהדרום. עלי הלזניה העטופים ברוטב בשאמל השמנתי מקורם כמובן בצפון. כך גם הרביולי והטורטליני.
חידושים באיטליה
בשנים האחרונות מחפשים באיטליה דרך בריאה יותר להתמודד עם הרגלי התזונה עתירי הגלוטן והסוכר, שמכילים בצקי הפיצה והפסטה, לשם כך משתמשים במחמצת שעור להתפחת הבצק במקום בשמרים, עוברים לשימוש בקמח מלא, קמח קמוט וקמח סויה. כיום אפשר למצוא פסטה מקמחים אלטרנטיבים בכל סופר מרקט.
Comments