top of page

הפנצרוטו אוכל רחוב מהעיר בארי

+ באיטליה
Tuesday, November 16, 2021

זמן קריאה

חיפוש

עודכן: 18 במאי 2023

בעיר בארי השוכנת לחוף הים האדריאטי בדרום איטליה ישנו מאכל אחד עליו יסכימו כולם, הוא אחד מסמלי העיר, הכירו את ה "פנצרוטו"

פנצרוטו
פנצרוטו - צילום: סימונה דה ברטולו

לאורך חוף הים האדריאטי שוכנת העיר בארי, היא ידועה בעיקר בגלל שרידי הקדוש סן ניקולה ובנמל הסחר שלה. בביקור בה מתבקש לבלות לפחות חצי יום בעיר העתיקה, ליבה הפועם של העיר. מומלץ ללכת לאיבוד במבוך סמטאותיה הצרות וכיכרותיה המרוממות. כאן, בין ריח הפוקצ'ות הטריות לבגדים שנתלו לייבוש, נוכל להבחין ולגלות ארומה נוספת זו של ריח הפנצרוטו המטוגן.

המנה שהיא מסמליה של העיר בארי הגיעה לעולם עוד במאה ה -16, זה קרה כשעקרת בית אנונימית הפכה שאריות בצק לצורת סהר מעורר תיאבון, אותו היא מילאה במוצרלה ועגבניות וטיגנה אותו והרי לכם: "הפנצרוטו". המנה היא חלק מהרפרטואר האיטלקי בקטגורית "אוכל עני" - ''cibo povero'', במקרה הזה דרומי, כל זאת בגלל העלות הנמוכה של מרכיביה, מנת הפנצרוטו ללא מאמץ מיוחד עשתה דרכה לסצנת אוכל הרחוב האיטלקית. אפשר להקדיש שעות לדבר על כמה שהיא טובה ואיך היא מייצגת את התרבות של תושבי בארי, אבל מה הוא סוד ההצלחה? בערב טיפוסי ושקט בבארי הפנצרוטו לא יחסר, בליווי בירה פרוני קפואה למהדרין, גם בחורף. את הפנצרוטו לא אוכלים בישיבה זקופה ליד השולחן בסכין ומזלג. יש טקס אכילה ברור, צורת העמידה, הבעת הפנים... נוגסים את הנגיסה הראשונה בעמידה כך משחררים את האדים מכיס הפנצרוטו, ואז נשענים קדימה עם פלג הגוף העליון ועומדים ברגליים מפושקות עד הביס האחרון: הפנים מקבלות הבעה די דומה אצל כל אוכלי הפנצרוטו, השפתיים מרמזות על חיוך כאילו כואב, המוצרלה נמתחת וצריך לקרוע אותה עם הידיים. בינתיים הבירה מתחממת. זו הפשטות המאפיינת את הפנצרוטו ואת בארי בה האוכל והעיר נמצאים בסימביוזה מתמדת, מה שהופך את האירוח לאורח חיים. הפנצרוטו הוא אחד המרכיבים של משוואה זו: ידידות, אחווה, שייכות גם הם מרכיבים חשובים. סעו לבארי, תאכלו טוב, עם פנצרוטו בידכם תשיגו שלווה, עד הכווייה... המתכון לפנצרוטי מבארי, למתחילים:


מצרכים

  • 250 גרם קמח סולת (סמולה - עדיף טחון פעמיים)

  • 250 גרם קמח לבן 00

  • 300 מ"ל מים פושרים

  • 10 גרם מלח מלח

  • 2 כפיות סוכר

  • 3 כפות שמן זית כתית מעולה

  • 10 גרם שמרי בירה טריים

  • 6 כפות רוטב עגבניות

  • 1 ק"ג מוצרלה

  • שמן בוטנים (לטיגון)


אופן ההכנה:

שמים בקערה גדולה את שני הקמחים, המלח, הסוכר, השמרים והשמן.
יוצקים מעט בכל פעם את המים הפושרים ולשים את הבצק עד שהוא הופך גמיש. מכסים את הקערה בניילון נצמד ונותנים לבצק לנוח בתנור כבוי לפחות שלוש שעות.
בינתיים חותכים את המוצרלה לקוביות קטנות ומשאירים אותה במקרר במסננת עם צלחת מתחת, כך שהיא תגיר את הנוזלים.
לאחר שלוש שעות לוקחים את הבצק ומחלקים אותו לכדורים קטנים. מרדדים אותם בעזרת מערוך, מניחים מעל את המוצרלה ומלית העגבניות וסוגרים היטב לצורת סהר.
מטגנים מיד בשמן חם ומגישים את הפנצרוטו כאשר הוא עדיין חם.

מימין המצרכים להכנת הבצק ומשמאל לפני ערבוב - צילומים: סימונה דה ברטולו

מימין הבצק לאחר 3 שעות, משמאל לאחר טפיחה של 3 שעות - צילומים: סימונה דה ברטולו

מימין הכנת כדורים מהבצק, משמאל כדור מרודד לקראת מילוי - צילומים: סימונה דה ברטולו

מימין מילוי הבצק במוצרלה ורוטב עגבניות, משמאל סגירת הכיסון לצורת הפנצרוטו - צילומים: סימונה דה ברטולו

מימין טיגון הפנצרוטו בשמן, משמאל הפנצרוטי לאחר טיגון - צילומים: סימונה דה ברטולו

סימונה אוכלת את הפנצרוטו בעמידה טיפוסית לאכילת פנצרוטו


1,029 צפיות0 תגובות

פוסטים קשורים

Comments


המאכלים של מחוז פריולי
Saturday, December 30, 2023
מסע טעים באברוצו: המנות המפורסמות ביותר של המחוז
Monday, October 2, 2023
סיפורה של הגלידה האיטלקית – המדריך הקצר לעולם הג'לאטו
Friday, September 29, 2023
המאכלים של מחוז לומברדיה
Saturday, September 23, 2023
האוכל והיינות הטעימים של מחוז לה מארקה
Sunday, July 2, 2023
מה קורה פה?! מדריך הדקויות להבנת האיטלקים וחוקיהם ה"משונים"
Tuesday, May 9, 2023
היינות של סרדיניה
Friday, April 21, 2023
האוכל של סרדיניה - 12 מאכלים סרדיים שאתם חייבים לטעום
Thursday, April 20, 2023
מבוא טעים לאוכל של פלרמו – מה אוכלים בחגים ובארוחות משפחתיות?
Wednesday, April 12, 2023
מסורות חג הפסחא – מצפון ועד דרום
Thursday, March 30, 2023
היינות של מחוז אומבריה
Wednesday, March 15, 2023
היינות של מחוז קמפניה
Monday, February 27, 2023
3 מרקים איטלקים לחורף ישראלי
Monday, January 23, 2023
מפרושטו ועד סלסיצ'ה – הנקניקים החשובים ביותר באיטליה
Saturday, January 7, 2023
מה אוכלים האיטלקים בחג המולד? התבשילים והמנות שבלעדיהם אי אפשר לחגוג את כריסטמס באיטליה
Saturday, December 24, 2022
בעקבות הפוקצ'ה הג'נובזית המושלמת - מדריך
Tuesday, December 13, 2022
משחקי תודעה דרך אוכל - ביקור אצל השף מאסימו בוטורה
Friday, November 4, 2022
15 דברים שחייבים לאכול בטורינו ופיימונטה
Tuesday, September 20, 2022
המדריך לגבינות החשובות באיטליה
Thursday, September 1, 2022
רומא לרעבים: 15 מאכלים רומאיים טיפוסיים שאתם חייבים לטעום כשאתם בעיר!
Saturday, July 30, 2022
על שמן זית, עגבניות, ומסורות ליגוריות נושנות
Thursday, June 30, 2022
מעמד הטבח ותרבות הבישול
Sunday, May 29, 2022
שני יקבים מיוחדים ושתי מסעדות מומלצות באזור קיאנטי
Tuesday, April 19, 2022
איפה מומלץ לאכול בצ'ינקווה טרה והסביבה? שתי מסעדות מעולות שאסור לפספס
Monday, April 18, 2022

עשוי לעניין אותך

סימונטה דה ברטולו | בלוגרית