העיר פירנצה בירת חבל טוסקנה, היא בעלת חשיבות עצומה בתרומתה לאמנות ותרבות העולם המערבי, העיר מרכזת כמות נדירה של יצירות אומנות והייתה מרכז עולמי לתרבות בתקופת הרנסאנס, בעיר חיו ונולדו אומנים, אדריכלים, סופרים ואנשי רוח בינהם דנטה אליגיירי ובוקאצ'יו, רפאל, לאונרדו דה וינצ'י, סנדרו בוטיצ'לי, דונטלו, מיכלאנג'לו, ועוד רבים אחרים
אנה מריה לואיזה האחרונה בשושלת משפחת דה מדיצ'י פַּטְרוֹנֶיהָ של רבים מאמני העיר, חובבת אמנות מושבעת עשתה הסכם עם העיר לה הורישה את כל אוצרות המשפחה בתנאי שאף יצירה לא תעזוב את העיר לעולם, אקט מחווה זה הוכיח את עצמו עד היום ושמר על אושרה התרבותי של פירנצה ביחס לערים אחרות באיטליה ובעולם שרוקנו מאוצרותיהם במהלך השנים.
במרכזה של העיר פירנצה, בפיאצה דֵלַה סניורייה (Piazza della Signoria), נמצא המוזיאון הראשון שלנו, הבניין המפורסם משמש כבית הערייה של העיר פירנצה. במקור שמו היה פלאצו דֵי פְריוֹרִי או פלאצו דלה סניורייה (בהתאמה: Palazzo dei Priori /Palazzo della Signoria), לאחר מכן קיבל את השם פלאצו דוּקַאלֵה (Palazzo Ducale), על שמו של קוזימו דה מדיצ'י (Cosimo De’ Medici), ראש שושלת בית מדיצ'י ודוכס פירנצה, שהיה מכנס את יועציו בבניין.
קוזימו דה מדיצ'י היה פטרון אומנות, הוא תמך באמנים כמו: פרה אנג'ליקו, מזאצ'ו, פיליפו ליפי ודונטלו ועוד... בזכותו נבנתה כיפת הדאומו של פירנצה הלא היא כיפת ברונלסקי סמלה של העיר פירנצה.
לבסוף קיבל המבנה את שמו הנוכחי, פלאצו וֵקְיוֹ (Palazzo Vecchio "הארמון הישן"), כאשר בית המשפט עבר לפלאצו פִּיטִי (palazzo Pitti). עיצובו של הבניין מסמל את הסינתזה הטובה ביותר של האדריכלות במאה ה-14. הוא בנוי מאבני גזית המשווים לו תחושת יציבות. מתחת למרפסת העליונה ניתן לראות את סמלי האצולה המצויירים, המספרים על המצב הפוליטי במאה ה-14. בכניסה הראשית ניצב פסל "דוד" של מיכאלנג'לו. הפסל המקורי עמד בכניסה בין השנים 1504 ל 1873, עד שבשנת 1910 הועבר לאקדמיה לאמנות של פירנצה (Galleria dell'Accademia) ובמקומו נמצא כיום העתק של הפסל, לצד פסלו של בנדינלי "הרקולס וקאסוס" (Ercole e Caco).
הכניסה לאולמות הפלאצו עוברת דרך "החצר של מִיכֵּאלוֹצוֹ" (Cortile del Michelozzo) ומקושטת בפרסקאות ובמזרקה של "המלאך עם הדולפין" (Putto con delfino) משנת 1470, מעשה ידיו של אנדראה דל וֵרוֹקיוֹ (Andrea del Verrocchio). עד שנת 1959, ניצבה בחצר המזרקה המקורית, שככל הנראה הוזמנה על-ידי לורנצו (המפואר) דה מדיצ'י, אך כיום ניצב שם העתק מברונזה של המזרקה. את המזרקה המקורית העבירו לקומה השנייה בפלאצו, כדי לשמרה ולשמור עליה מפגיעות עתידיות.
הכניסה לפלאצו וֵקְיוֹ "החצר של מִיכֵּאלוֹצוֹ"
בקומה השנייה נמצא "אולם המאה ה-16" (Salone Dei Cinquecento). במקור סימל האולם את עליית כוחה של הרפובליקה האיטלקית, אך עם מינויו של קוזימו דה מדיצ'י לדוכס, הוא הפך לאולם קבלת הפנים של שגרירי מדינות. המבנה עבר "מתיחת פנים", בעיקר על-ידי הצייר והאמן ג'ורג'ו וזארי. תקרת הקופסאות, שנבנתה בשנת 1563, מעוטרת בפרסקאות ממוסגרות בגילופי זהב ומייצגות את עליונותו (ואפילו אלוהותו) של קוזימו, שרצה לראות את עצמו במרכז, בתהילה ולתפוס מקום של כבוד בסיפורה של פירנצה.
בצידי האולם פסלי שיש גבוהים שעומדים על כנים, חלקם פוסלו על ידי אמנים ידועי שם, כמו פסלו של מיכאלאנג'לו "גאון הניצחון" (il Genio della Vittoria). הפסל לא גמור, והוא נשאר בחדר העבודה של מיכאלאנג'לו שנים לאחר שעזב את פירנצה. קוזימו דה מדיצ'י קיבל את הפסל במתנה מאחיינו של מיכאלאנג'לו.
חדר נוסף הוא "אולם החבצלות" (Sala dei Gigli), אך אל תתנו לשם להטעות אתכם, האולם לא מוקדש לסמלה של פירנצה, אלא דווקא לסמלו של הכתר הצרפתי, כמחווה לאנז'ו, שהגנו על הגואלפים. אחריו יש את חדר המפות או חדר הארונות, שנבנה על-יד וסארי כשהתקרה והריהוט בחדר עוצבו על ידי דיוֹנג'יֹ ניג'טי (Dionigio Nigetti). החדר שימש את משפחת מדיצ'י כחדר כספות, בו הם היו שומרים את החפצים יקרי הערך.
באתר הזה תוכלו לרכוש כרטיסים. האתר נוח ונעים למשתמש. תוכלו למצוא בו תשובות לכל השאלות. שעות פתיחה:
* מאוקטובר עד מרץ א'-ד', ו'-ש' : 10:00-17:00 ימי חמישי: 10:00-14:00 * מאפריל עד ספטמבר א'-ד', ו'-ש' : 09:00-21:00 ימי חמישי: 09:00-14:00 *סיורי לילה בין השעות 21:00-23:00 (כניסה אחרונה בשעה 22:00). מחירים: כרטיס רגיל: 10 יורו כרטיס מוזל: 8 יורו (גילאי 18-25 וסטודנטים בהצגת כרטיס סטודנט) כניסה חינם עד גיל 18, קבוצות סטודנטים ומורים, מדריכי תיירים.
לא רחוק מפיאצה דואומו (Piazza Duomo), בפיאצה סן ג'ובאני 1 (Piazza San Giovanni 1) נמצאת לוג'יה ביגאלו (Loggia Bigallo) מבנה גותי עתיק עם מוזיאון צמוד. הוא נבנה במחצית המאה ה-13 עבור אגודת "סנטה מרגריטה דֵלֵה מִיסְאֵרִיקוֹרְדְיֵה" (Santa Maria della Misericordia) ונועד, בשעתו, לאסוף ולהציג תינוקות שננטשו על-מנת שיזהו אותם או אולי יאמצו אותם. המבנה קרוי על שמם של "אחוות ביגאלו" , ארגון דתי שנוסד בפירנצה על ידי פייטרו דַה ורונה (Pietro Da Verona) במטרה להקים מיליציה כנגד דברי הכפירה של הקתרים. שני מוסדות אלו התאחדו והתמזגו לקבוצה אחת בסוף המאה ה-15. על חזיתו החיצונית של המבנה יש אפרסקו עם דמותו של פטרוס הקדוש מלווה בכיתוב: " הטפה של פטרוס הקדוש המעונה בפירנצה עם נס הסוס הזועם" ששוחזר במאה ה-19 ע"י גַאֵטַאנוֹ בְּיַאנְקִי.
בלוג'יה ישנן נישות בקיר ובהן דמויות שפוסלו על-ידי אלברטו ארנולדי, פסל מפירנצה מהמאה ה-14. אלברטו היה זה שהשלים את עבודות הקישוט של מגדל הפעמון של ג'וֹטו בסדרה של סקרמנטים. הלוג'יה כולה היא יצירת אומנות אחת גדולה, בין אם מדובר בקירות החיצוניים ובין אם מדובר באולמות הפנימיים.
המוזיאון מכיל אוסף של יצירות. חלק מהיצירות נקנו בכסף וחלקן הגיעו כתרומות. במהלך השנים עברו היצירות ידיים ולבסוף בשנת 1904 הושלם האוסף. הוא מחולק בין שלושה חדרים. בחדר הראשון, סמוך ללוג'יה, בולט מכל היצירות הצלב של המאסטרו של ביגאלו, צייר מפורסם בזמנו, שעמד בראש סדנת היצירה המאורגנת ביותר בימים ההם בפירנצה, לפני תקופת צִ'ימְבּואֵה. בחדר השני ישנן יצירות מהסגנון הגותי והטארדו-גותי ( זהו שלב בהיסטוריה של האמנות שהופיע סביב 1370 ועד חלק ניכר של המאה ה-15, בתרגום חופשי זהו השלב ה"גותי המאוחר"). בין היצירות ניתן לראות את הטריפטיך הנייד (יצירת אמנות בת שלושה חלקים) של ברנרדו דאדי (Bernardo Daddi).
בחדר השלישי נמצאת המדונה דֵלַה מיסאֵריקוֹרְדְיַה (Madonna della Misericordia - "המדונה של הרחמים") במלוא הדרה. היא מופיעה כדמות אלגורית הלבושה בבגדי כוהנת. היצירה מכילה עדות על מראה העיר בתחילה המאה ה-14.
שעות פתיחה: שני – שבת : סיורים מודרכים בהזמנה מראש – 10:00-12:00 ובשעה 15:00 ימי ראשון וחגים: סיורים מודרכיפ בהזמנה מראש – 10:00-12:00 טלפון להזמנת סיורים: 0039055288496 * המוזיאון סגור בתאריכים : 08/12, 25/12 ו: – 1/1. מחירים: כרטיס רגיל : 3 יורו כרטיס מוזל : 2 יורו (כרטיס מוזל ניתן לבני 18-25 ולסטודנטים) הכניסה חינם עד גיל 18, לקבוצות סטודנטים המגיעים עם מלווה, לנכה המגיע עם מלווה ולמדריכי תיירים המגיעים עם קבוצה.
Comments