- מערכת באיטליה

- 12 בנוב׳
- זמן קריאה 2 דקות
מי שמכיר את איטליה מקרוב וטייל בה יודע, יין הוא לא רק משקה, יין מספר את סיפורה של האדמה, הוא חלק מהתרבות המקומית ומהחיים עצמם. בכל עיירה קטנה תמצאו לפחות יקב משפחתי אחד אם לא כמה. לרוב אלו יקבים עם מסורת ארוכת שנים. יקבים אלו מייצרים יין בכמויות קטנות, בין כמה מאות בקבוקים בבציר לסוג יין ועד לכמה עשרות אלפי בקבוקים, אלו נשתים במסעדות באזור ובבתי המקומיים. ההפך הגמור מייצור במאסות, זו מסורת של חקלאות משפחתית ארוכת שנים. היינות הללו לרוב לא יוצאים את האזור בו הם יוצרו, ובכפרים שרחוקים חצי שעה נסיעה כבר ישתו יינות אחרים.

בישראל, לא פשוט להשיג את היינות הללו. במדפי החנויות מציעים בעיקר מותגים גדולים ומוכרים, לעיתים במחירים גבוהים ביחס לאיכות היין. יינות מקומיים איטלקיים, כאלו שגדלו, יוצרו ובוקבקו באותו היקב קשים להשגה, המושג: imbottigliato all’origine הומצא באיטליה בדיוק בשביל להבדיל בין שתי צורות ייצור היין.

את הצורה השנייה ניתן למצוא בקלות אלו בקבוקים עם הכיתוב: imbottigliato da – כלומר יין מייצור מסיבי שאמנם בוקבק ביקב, (אולי גם חלק מתהליך הייצור שלו בוצע על ידיי היקב ששם את שמו על הבקבוק) אך מקור הענבים אינו ידוע, גידולם נעשה במקום אחר. החוק באיטליה דורש הבחנה בין הדברים, הכיתוב אמנם מבלבל, אך כל היקבים חייבים לציין זאת על הבקבוק. זה אולי נשמע טכני, אבל בפועל מדובר בהבדל מהותי בין יין אותנטי לבין מוצר מתועש וממוסחר, רצוי להדגיש שאין מדובר בטעם היין.
כך למשל: ענבים של יין טוסקני מפורסם עלולים להגיע מאזור אחר באיטליה כמו אברוצו למשל או סיציליה, שם מגדלים כמויות גדולות של ענבים גנרים ליינות פשוטים. הענבים יעברו תהליכי פרמנטציה בטוסקנה ואולי גם יהנדסו להם את הטעם בעזרת כימייה שמחקה את הטעמים המיוחדים האהובים מהטבע, או של עץ האלון מהחבית, כן כן מה ששמעתם.

בשנים האחרונות עלתה המודעות של הצרכן הפרטי באיטליה, בעקבות סדרת כתבות תחקיר ב- RAI REPORT שחשפו את מה שעושות חברות היין הגדולות. קמו להם איגודים מקצועיים של יצרני יין קטנים. גם תנועת ה: Slow wine שמקבילה ל: Slow food התפתחה ומאגדת יצרנים מכל איטליה בתערוכות יין שמוקדשות רק לאותם יצרנים קטנים.
כמו כן קמו גם אתרי אינטרנט שמוכרים יין במיקוד על יקבים קטנים, מאחר ולאלו אין יכולות מספקות לשווק בעצמם את הסחורה שלהם מחוץ לאזורם. הנה אתר מקוון אחד שמציע משלוחים של יינות בוטיק מאיטליה עד לבית הלקוח ומציע משלוחים גם לישראל: Fiorvino.com ההתמחות של האתר היא יקבים משפחתיים ברחבי איטליה ומאפשר לרכוש יינות שאינם מגיעים לישראל.
בישראל יש מכס ומע”מ על יבוא יין. האתר מציע פתרון נח ובמשלוח כלול כבר המכס, ההמלצה היא להזמין משלוחים קטנים – שש עד שתים עשרה בקבוקים בכל פעם – וליהנות מהחוויה מבלי להסתבך עם עלויות עודפות. גם כך, כשמשווים את התמורה לאיכות ולמחירים בשוק המקומי הישראלי, לרוב מדובר בעסקה משתלמת במיוחד מבחינה כספית וכמובן שהמוצר וזה הכי חשוב הוא אותנטי.
יין מורכב מענבים שעברו פרמנטציה, ואנחנו שותים אותו בגלל הטעם, אך יש גם סיפור, יש מסורת, של מקום ואדמה. ובמובן הזה, בקבוק שמגיע ישירות מיקב משפחתי באיטליה מביא את איטליה אל השולחן הישראלי בצורה האותנטית ביותר.

















תגובות