top of page

ביקור בשוקי האוכל של פלרמו: לאן ללכת ומה לאכול ולקנות?

+ באיטליה

זמן קריאה

השווקים של פלרמו הם צוהר לתוך נשמתה של אחת הערים המשוגעות והטעימות ביותר בסיציליה. בשלושת השווקים המרכזיים של העיר תמצאו הכל מכל, ובשפע, ואין לי ספק שחובבי קולינריה, הרפתקנים וסתם רעבים ייהנו כאן מאד. אם אתם מתכננים ביקור בעיר, הכתבה הזאת תעזור לכם להבין בדיוק לאן ללכת, ומה לטעום. מומלץ לבוא רעבים!


שוק בפלרמו סיציליה איטליה
שוק בפלרמו - צילום: אריאלה בנקיר

 לאחרונה חזרתי מביקור בפלרמו, עיר הבירה התוססת של מחוז סיציליה. הביקור, יש להודות, הפתיע אותי. אני מאד אוהבת את סיציליה ויצא לי לבקר בה לא מעט לאורך השנים, אבל בפלרמו עצמה לא הייתי כבר 15 שנה. הביקור האחרון שלי בעיר היה מעט משונה – מצד אחד, כמו כולם, גם אני התרשמתי עמוקות מהאוצרות האומנותיים של העיר (הקתדרלה של פלרמו היא אחת הכנסיות המרהיבות ביותר באיטליה, והקפלה פלטינה, בבניין הסמוך, שומטת לסתות ביופייה). גם האוכל, כמעט מיותר לציין זאת, היה מדהים. אבל את הביקור ההוא בעיר ליוותה מעין עננה קבועה של חוסר נוחות – למרות שסיירנו עם חברים תושבי המקום, עדיין לא תמיד הרגשנו בטוחים. למעשה, היו אלה החברים המקומיים שהזהירו אותנו לא לצאת מהבית עם חפצים בעלי ערך, ובכל פעם שפנינו מהרחוב הראשי אל אחת הסמטאות, ננעצו בנו מבטים לא סימפטיים במיוחד.


הביקור הפעם היה שונה לגמרי. פלרמו עברה מהפך רציני בעשור האחרון (בדומה לטרנספורמציה שעברה נאפולי), והפכה מעיר שתיירים נמנעים ממנה (בשל העומס, הפשע, הלכלוך) לעיר שרבים נוהרים אליה, ובהתלהבות.

נכון, עדיין יש כמויות בלתי נתפסות של זבל ברחובות. נכון, יש פשיעה. אבל תיירים לרוב אינם המטרה. יש לזכור שפלרמו היא עיר גדולה שמתמודדות עם בעיות לא פשוטות, כולל הגירה מסיבית מאפריקה ומאסיה (קהילת הבנגלדשיים בעיר, למשל, מונה כ-20,000 איש). המשאבים העירוניים המוקדשים לתחזוקה שוטפת לא מספיקים, והעיר עצמה סובלת מבורות תקציביים עמוקים במיוחד. אבל המרכז ההיסטורי, שבו ממילא תעבירו את רוב הביקור שלכם, מיוחד במינו, מלא חיים ומפתיע.  


לפני שנדון בשווקים, המלצה כללית: על מנת לקבל תמונה פנורמית של האטרקציות בעיר, כדאי לקרוא את המאמר שכתבה מרטינה סקיירה, תושבת העיר ופלרמינטנית מלידה. אם אתם חובבי קינוחים, אני ממליצה לכם לקרוא גם את המאמר על המתוקים של פלרמו. ואם אתם מחפשים אתרים מיוחדים לבקר בהם, כדאי לכם לקרוא גם את המאמר פלרמו הנסתרת – מסע בעקבות האוצרות הלא מוכרים של העיר. בואו נתחיל!


שוקי האוכל של פלרמו – לאן כדאי ללכת?

בשנים האחרונות הפכו שוקי האוכל באיטליה לאטרקציה תיירותית לכל דבר. ממקום שמוכר תוצרת טרייה, הפכו השווקים למעין מסעדות הפועלות באוויר בפתוח, שבהן אפשר לגלות את המאכלים הטיפוסיים של כל עיר, וליהנות מ"ארוחה מתגלגלת" וטעימה במיוחד. אמנם, ככל שמספרם של התיירים המבקרים עולה, החוויה נוטה להתמסחר. אבל זה לאו דווקא דבר רע תמיד, וממילא בפלרמו, למרות נוכחות התיירים, הווייב הסיציליאני המקורי לא נפגע.


אז לאן הולכים? ישנם בפלרמו שלושה שווקים מרכזיים שבהם חובה לבקר, לדעתי.

השוק הראשון, והמועדף עליי, הוא שוק באלארו (Ballarò ). זהו ככל הנראה השוק המפורסם ביותר בעיר, ובצדק. שוק באלארו גדול משמעותית מהאחרים, הומה אדם, כאוטי למדי, ומציע הכל מכל – פירות, ירקות, שיפודי בשר על הגריל, כייסים (שימרו על התיק תמיד), כלי מטבח, דגים, מאפים, מיץ תפוזים – כל מה שתרצו. אם תפנו הצידה, לסמטאות הצדדיות שמתפצלות מהרחובות המרכזיים שבהם מתנהל השוק, תמצאו דוכנים מאולתרים נוספים: מהגרים וצוענים שמוכרים חפצים משומשים (או גנובים...), דוכני בגדים, מזכרות, ועוד. לקראת הצהריים, הופכים דוכני בשר ודגים רבים למסעדה מאולתרת: כל מה שעליכם לעשות הוא לבוא, להצביע על הדג או נתח הבשר שתרצו שיבשלו עבורכם, והם יצלו אותו מייד על הגריל. מהדוכן לפה, בפחות מחמש דקות.


מכיוון שאפשר בקלות לבקר בבוקר אחד בכל שלושת השווקים, תוכלו לקפוץ ליעד נוסף. כל שוק מציע את האווירה במיוחדת לו, ואם אפשר, כדאי לחזור גם בערב, כשהשוק הופך למסיבת רחוב וכולם אוכלים ושותים ביחד. לאחר שסיימתם לסייר בבאלארו, היעד הבא הוא שוק קאפו (Mercato del Capo).

השוק הזה קטן יותר משוק באלארו, אבל הדוכנים מצוינים ומגוונים והסמטאות הצרות עמוסות בדוכני פירות וירקות, בשר ודגים, תבלינים, זיתים, בירה, ולמעשה כל מוצר סיציליאני הניתן ללגימה או בליסה. תוך כשעה תוכלו להשלים את הביקור במקום, כולל טעימות.


ואם כבר מבקרים בשווקים, אל תדלגו על שוק ווצ'ריה (Vucciria) – זהו שוק קטן יחסית, אבל ססגוני, ובעיקר – מקום מצויין לאכול בו ארוחת ערב. משעת האפריטיבו והלאה, כולם נוהרים לסמטאות כדי לאכול, לרקוד, לקשקש ולשתות. כדאי לוותר מראש על הרעיון של מרחב אישי, להשלים עם העובדה שהדציבלים כאן גבוהים במיוחד, ופשוט להשתלב בטירוף הכללי.


מה לטעום בשווקים, ובכלל?

אם אתם חובבי בישול, אני ממליצה לכם להזמין דירת איירבינבי, ולא מלון. כך תוכלו לערוך קניות בשווקים של פלרמו, לגלות מוצרים ייחודיים, ולבשל איתם. קחו בחשבון שיש מאכלים שאפשר למצוא לאורך כל השנה, אבל חלק מהתוצרת בשווקים היא עונתית, כמובן.

סרדינים, למשל, הם בין הדגים הנפוצים ביותר בסיציליה, אבל הם זמינים בשוק רק בין מאי לספטמבר. הקישואים הארוכים הסיציליאנים מפציעים רק בקיץ ובאביב. ארטישוקים מעולים אפשר רק למצוא בסתיו ובחורף, וכן הלאה.


דוכן דגים בשוק פלרמו סיציליה איטליה
השלל שמעלים הדייגים בחכתם משתנה מעונה לעונה. דוכן דגים בשוק בפלרמו. צילום: אריאלה בנקיר

ירקות ופירות

אחת הסיבות העיקריות להגיע לשוק, בעיני, היא כדי לקנות ירקות ופירות. המחירים זולים, האיכות טובה, והטעמים מעולים! חובה לנסות (בעונה, כמובן) את התפוזים הסיציליאנים, ובמיוחד את תפוזי הדם (Arancia rossa siciliana IGP), ארטישוק קוצני (carciofo spinoso di Palermo), חצילים, עגבניות, אבטיחים, סברסים (fichi d’india – מעולים במיוחד!), קישואים ארוכים (שבחודשי הקיץ יכולים להגיע גם לאורך מטר), ולימונים חצי מתוקים (limone interdonato, שנוצר כהכלאה בין לימון לאתרוג, מגיעים מאזור העיר מסינה).  


דוכן ירקות בשוק פלרמו סיציליה איטליה
דוכן ירקות ופירות בשוק בפלרמו - צילום: אריאלה בנקיר

שימו לב לקישואים הארוכים. בשוק של פלרמו
שימו לב לקישואים הארוכים. צילום: אריאלה בנקיר

 פירות יבשים, זיתים, ותבלינים

אי אפשר לבקר בשווקים של פלרמו מבלי לקנות פירות יבשים, תבלינים וזיתים. בראש רשימת הפירות היבשים מככבים הפיסטוקים והשקדים, כמובן. פיסטוק ירוק מברונטה (pistacchio di Bronte) נחשב לפיסטוק הטוב ביותר באיטליה, ואחד הטובים בעולם. ואילו השקדים המצוינים מאזור העיר אבולה (mandorle di Avola) אהובים במיוחד ומשמשים בין היתר להכנת הגרניטה המפורסמת (granita di mandorle).


שמן הזית הסיציליאני נחשב מצויין, אבל לא רק שמן הזית טעים פה – גם הזיתים הסיציליאנים מצוינים! נסו בשוק קאפו זיתים מסוג Castelvetrano, שמגיעים מאזור טראפני, לא רחוק מפלרמו. מי שאוהב טעמים עזים ייהנה מהם במיוחד. וכמובן שחובה לקנות כמות יפה של אורגנו מיובש, אחד התבלינים המזוהים ביותר עם המטבח הסיציליאני. צרור אורגנו יאפשר לכם לשדרג בקלות ובמהירות כל ברוסקטה עם עגבניות ושמן זית. הריח שימלא את החדר יגרום לכל האורחים להתאהב במנה, ומייד.



זיתים בשוק של פלרמו סיציליה איטליה
הזיתים הסיציליאנים מצוינים - צילום: אריאלה בנקיר

אוכל רחוב: פאנלה (לביבות חומוס)

בכל שלושת השווקים תמצאו דוכנים שמוכרים פאנלה, עדות נוספת לכך שמקמח חומוס אפשר להכין דברים משמחים במיוחד. אצלנו בטוסקנה משמש קמח החומוס להכנת צ'צ'ינה (Cecina), מעין פנקייק טעים מקמח חומוס ושמן זית, ואילו בפלרמו מכינים גרסה דומה של המעדן אבל עם כמה הבדלים: הפאנלה בפלרמו דקות יותר, ומטוגנות (כמו כל דבר בערך בסיציליה). לרוב הן מוגשות בתוך לחמניה, עם שפריץ של מיץ לימון. זול, פשוט וטעים!

את הפאנלה אפשר למצוא בכל פינה בפלרמו, ולא רק בשוק. אם אתם מגיעים לאזור הנמל, נסו את Friggitoria Chiluzzo (ליד מוזיאון Palazzo Abetellis). 


פאנלה דקיקות מקמח חומוס ושמן בשוק בפלרמו סיציליה
פאנלה דקיקות מקמח חומוס ושמן. צילום: אריאלה בנקיר

אוכל רחוב: ארנצ'ינה (Arancine)

זהו חד משמעית אחד משלושת המאכלים המפורסמים ביותר בסיציליה. מבלי להיכנס לדיון הארוך סביב השם המדויק של המנה (בפלרמו כדורי האורז האלה נקראים ארנצ'ינה, בקטניה הם נקראים ארנצ'יני), הדבר היחיד שחשוב לדעת הוא שבלתי חוקי לבקר באי מבלי לטעום את המעדן האיקוני הזה. הארנצ'ינה מוגשים בכל מקום ובכל פינה, ובמגוון מילויים: עם ראגו (רוטב בשר) ומוצרלה, עם פרושוטו, עם חצילים, עם אפונה, ועוד. סגנון הארנצ'ינה משתנה ממקום למקום, ולדעתי כדאי לנסות לפחות 5-6 מקומות שונים, ולו רק כדי שתוכלו לומר שערכתם תחקיר רציני... מדריכי האוכל השונים מפרסמים באופן קבוע רשימות של המקומות הטובים ביותר בפלרמו לטעום בהם ארנצ'ינה, ולרוב מדובר באמת על מקומות טובים, אבל לעיתים קרובות ההמלצות האלה ישלחו אתכם לכל מיני חורים נידחים בפאתי העיר, מחוץ למרכז ההיסטורי. לאור שפע הארנצ'ינה המצוינים במרכז, אני לא חושבת שיש באמת סיבה להיגרר לפרבריה התעשייתיים (והלא תמיד נעימים) של פלרמו רק כדי לטעום את "הארנצ'ינה האולטימטיבי". באזור השווקים, לאור רחוב ויטוריו אמנואלה (Vittorio Emanuele) ואפילו ב-Bar Marocco (ממש מול הקתדרלה של פלרמו), יש ארנצ'ינה מצוינים שמצדיקים כל ביס.



 

אוכל רחוב: סנדוויץ' טחול

לכל מחוז באיטליה יש את הגרסה שלו ל-cucina povera, כלומר מטבח העניים – מנות המבוססות על חומרי גלם פשוטים וזולים, מהסוג שהיה זמין לרוב האוכלוסייה. בסיציליה ישנן שפע של מנות מסוג זה, והן המזוהות ביותר עם התפריט המקומי. אחת הידועות שבהן היא ה-panino con la milza, ובסיציליאנית " pani cà mèus", כלומר סנדוויץ' במילוי טחול (וריאות). מעין מעורב ירושלמי בגרסה הסיציליאנית, אם תרצו. רוב מנות ה-cucina povera כללו איברי פנים, משום שאלה היו החלקים הזולים ביותר, ולרוב היחידים שהעניים הצליחו לרכוש. אם אתם הרפתקנים, בוודאי תרצו לנעוץ שיניים בכריך המפורסם הזה, ואחד המקומות הטובים ביותר לנסות אותו הוא בשוק ווצ'יריה (למשל אצל Nni Franco U' Vastiddaru).


סיר גדול בשוק של פלרמו עם אברים פנימיים מתבשל למילוי הסנדביץ המפורסם
הסיר העצום הזה מלא בתבשיל הפלרמיטני האיקוני – מי רוצה לטעום סנדוויץ' טחול? צילום: אריאלה בנקיר

דגים ומאכלי ים

דגים ומאכלי ים הם חלק בלתי נפרד מהתפריט הסיציליאני, ובוודאי שגם מהתפריט הפלרמיטני. הדגים המזוהים ביותר עם התפריט הסיציליאני הם סרדינים (שמככבים במנות פסטה אייקוניות כמו פסטה עם סרדינים ושומר בר – מעדן אמיתי!), דג חרב (pesce spada, באיטלקית), אנשובי, מקרל, צדפות (vongole), קיפודי ים (פסטה עם קיפודי ים, או pasta con I ricci di mare היא מסוג המאכלים שאו שמתאהבים בהם או ששונאים אותם. נסו ותראו לאיזה מחנה אתם משתייכים). אם כן, ברור מאליו שאי אפשר לעזוב את פלרמו מבלי שטעמתם תמנון (בשוק קאפו ובאלארו למשל), וסרדינים ממולאים (sarde a beccafico).


סרדינים ממולאים בשוק בפלרמו
סרדינים ממולאים בשוק בפלרמו. צילום: אריאלה בנקיר

מעבר לשווקים, ישנן כמובן מסעדות מומלצות רבות, ואחת ממסעדות הדגים ופירות הים הטובות (אבל יקרות) בפלרמו היא Sardina Pasta Bar.

נכון, המחירים כאן יקרים ב-30% מרוב המסעדות בעיר, אבל מצד שני האיכות מעולה, התפריט עונתי באמת ומודרני, והצוות במטבח יודע איך לטפל בצורה חכמה בחומרי הגלם האיכותיים. כדאי לנסות את הקוסקוס עם נזיד פירות הים (מנות קוסקוס הן חלק בלתי נפרד מהתפריט הסיציליאני, בעיקר באזור טרפאני, שם נערך מידי שנה פסטיבל קוסקוס גדול), את הקפונטה עם דג החרב, ואת מגש הדגים הנאים (מצויין).



בשר

התפריט הפלרמיטני המסורתי כולל כיום שפע של בשר, גם בחלקים העניים ביותר של העיר. כפי שציינתי בחלקו הראשון של המאמר, קל מאד להגיע לשוק באלארו (למשל), להצביע על הנתח שתרצו שיצלו עבורכם, ולקבל אותו על המקום. רוב המנות הפלרמיטניות האותנטיות באמת מורכבות מנתחים עניים וחלקי פנים, וחסרי הפחד מביניכם מוזמנים להידחק בין גדודי הפלרמיטנים שמגיעים למסעדת Antichi Sapori Palermitani, למשל, ולטעום כמה מהמנות המסורתיות הידועות ביותר, המורכבות כמעט באופן אקסקלוסיבי מחלקי פנים. נסו למשל מנה עתיקה וידועה בשם Musso e carcagnolo (מילולית: אף ועקב), המורכבת, בוודאי ניחשתם, מחוטם החיה ומכף הרגל. אפשר לנסות גם את ה-quarume, מרק חלקי פנים (שנמכר בעבר בידי רוכלים נודדים, והיה פופולרי במיוחד בקרב פועלים ועובדי בניין).

 

לחם

אני לא מומחית לסטטיסטיקה, אבל אני נוטה להאמין שאם מישהו אי פעם יערוך מחקר מדעי בנושא, הוא יגלה שתושבי פלרמו מעבירים כ-30% מזמנם בלטגן דברים, או להכניס דברים מטוגנים ללחם. אם מתחשק לכם לטעום את אחד הלחמים הטיפוסיים לעיר, נסו את לחמניות המפאלדה (Mafalda), אם כי אני אישית מעדיפה פשוט לחם סיציליאני דחוס וטעים, שממנו אפשר להכין pane cunzato (לחם עם עגבניות, אורגנו ושמן זית – הנשנוש האולטימטיבי בחודשי הקיץ ובכלל).



 קאפונטה

קשה לתת מתכון אחד ויחיד לקאפונטה caponnata, משום שישנן לפחות ארבע גרסאות שונות (רשמיות) ברחבי האי, ולכל שף וטבח חובב יש מתכון משל עצמו למאכל האייקוני הזה. בפלרמו מקובל להכין קאפוטנה עם חצילים (רצוי חצילים סגולים וארוכים, כמו החצילים שנפוצים בפלרמו), עגבניות, זיתים וצלפים, ולצפות את כל המרכיבים ברוטב חמוץ מתוק דומיננטי, שעוטף את המנה. השילוב ממכר למדיי, ראו הוזהרתם...  גרסה טעימה במיוחד אפשר למצוא במסעדה בעלת השם הסמלי בהחלט Capponata trattoria moderna.

 

ברוסקה עם קפונטה מעולה! בשוק של פלרמו סיציליה
ברוסקה עם קפונטה מעולה! צילום: אריאלה בנקיר

פסטה סיציליאנית

בסיציליה, כמעט מיותר לציין, חובה לאכול פסטה. לפחות פעם ביום! הפסטה האהובה עליי באזור זה היא פסטה עם סרדינים, בזכות השילוב הממכר בין הסרדינים, שומר הבר (איזה ניחוח!), הצנוברים והצימוקים. אבל מומלץ מאד לנסות גם את הפסטה אלה נורמה (pasta alla norma), וגם את ה-pasta c'anciova (כלומר פסטה עם דגי אנשובי, מנה טיפוסית לפלרמו). אם אפשר, נסו פסטה מסוג בוזיאטה (busiate, סוג של פסטה טיפוסי לפלרמו).


מנת פסטה מסוג בוזיאטה, טיפוסית לאזור. פלרמו סיציליה
מנת פסטה מסוג בוזיאטה, טיפוסית לאזור. צילום: אריאלה בנקיר

 

ספינצ'ונה (Sfincione) – הפיצה הסיציליאנית

בפלרמו מכנים את הספינצ'ונה "הפיצה הסיצילאנית", אם כי זו לא בדיוק פיצה... זהו מאכל רחוב פשוט אבל טעים: הבסיס עשוי ממעין פוקצ'ה תפוחה (בניגוד לבסיס הדק בפיצה רגילה), ועליו עורמים רוטב עגבניות, אורגנו, גבינת קאצ'וקבאלו, אנשובי ולעיתים, אם מתחשק לגוון, גם תוספות אחרות. במקור הוגש הספינצ'ונה כמאכל לרגל חגה של המדונה (ב-8 בדצמבר) אולם כיום נפוץ הספינצ'ונה לאורך כל יום של השנה. הערה לצמחונים ולשומרי כשרות: המתכון המקורי כולל סטרוטו (שומן חזיר), אבל מאפיות רבות משתמשות כיום בשמן, במקום. אם אתם נמנעים משומן חזיר, כדאי לבדוק במאפייה את רשימת המרכיבים.

 

ספינצ'ונה – ה"פיצה" הפלרמיטנית.
ספינצ'ונה – ה"פיצה" הפלרמיטנית. צילום: אריאלה בנקיר

קינוחים סיציליאניים

קנולי, קסטה, איריס מטוגנת, בריוש עם גרניטה... הקדשנו כתבה נפרדת למאכלים המופלאים  ומחרבי-הדיאטה האלה, אתם מוזמנים לקרוא אותה כאן.


יין סיציליאני

את כל האוכל הטעים הזה מומלץ ללוות עם אחד היינות הסיציליאנים הידועים – ויש רבים כאלה! אתם מוזמנים לקרוא את הכתבה שלנו על יינות סיציליה, כך שבפעם הבאה שתתיישבו במסעדה סיציליאנית תדעו בדיוק איזה בקבוק להזמין.

Comments


עשוי לעניין אותך

1

מתעניינים

עליך להתחבר על מנת לצפות בתוכן זה

ההרשמה לאתר בחינם.

התחברות | הרשמה
bottom of page