חגיגות קרנבל ומירוצי סוסים, פסטיבל גורגונזולה ואירועי ערמונים, שחזורי קרבות היסטוריים ופסטיבל יין מלא חיים – אלה רק כמה מהאירועים הפופולריים בלומברדיה. קנג'י אלבני יצא בעקבות הפסטיבלים המעניינים במחוז
מחוז לומברדיה, המחוז המאוכלס והעשיר ביותר באיטליה, ידוע בעיקר כליבה הכלכלי והתעשייתי של איטליה. אבל למען האמת זהו גם אזור עשיר בפנינים היסטוריות ותרבותיות, ומתקיימים בו אירועים ופסטיבלים רבים. במאמר זה, המתמקד בעשרה אירועים מעניינים במיוחד (לטעמי), תוכלו להבין עד כמה ההיסטוריה והמורשת המקומית חשובה ללומברדים. המחוז עשיר בסיפורים שעוברים מדור לדור, במסורות, ובמאכלים... כל אלה זוכים למקום חשוב בתרבות המקומית, והחגיגות האלה, קטנות כגדולות, הן דרך מצויינת להכיר את הצד הפחות מתוייר והאותנטי של איטליה. כמובן שלצד האירועים שמניתי במאמר הזה אפשר להוסיף עוד רבים נוספים. אתם מוזמנים לחלוק בתגובות את האירועים האהובים עליכם. ובינתיים, בואו נתחיל את המסע שלנו. ומה תהיה התחנה הראשונה בדרך? הפאליו של לניאנו, כמובן.
הפאליו של לניאנו – Il palio di Legnano
מתי? במאי
בימי הביניים הרחוקים, כאשר פרידריך הראשון (המכונה "ברברוסה" כלומר אדום הזקן), קיסר האימפריה הרומית הקדושה, הגיע לאיטליה כדי להכפיף תחת חוקיו את ערי-המדינה האיטלקיות שהתקוטטו ללא הרף ביניהן, החליטו הערים להתאגד מול האיום ולפעול נגד הקיסר. הן הקימו את הליגה הלומברדית, נשבעו אמונים בעיר ג'וסאנו (Giussano), והתייצבו מול הצבא הקיסרי לקרב שנערך בעיר לנייאנו (Legnano), לא רחוק ממילאנו, ב-29 במאי 1176.
למעלה משבע מאות שנה חלפו מאז, אך השפעות הקרב ההוא ממשיכות להדהד עד היום, ומאז 1935 עורכים תושבי המקום פאליו (palio, מרוץ סוסים) על מנת לציין את האירוע. הפאליו מתקיים ביום ראשון האחרון של חודש מאי.
החגיגות נפתחות עם מצעד היסטורי המורכב מעשרות משתתפים הלבושים בתלבושות תקופתיות, ונמשך עם שלל תערוכות וכנסים על ימי הביניים. לבסוף נערך גם מרוץ הסוסים המפורסם, ובו מתחרים זה נגד זה נציגים משמונת הרובעים ההיסטוריים בעיר. במרוץ האחרון, למשל, זכה רובע לנייארלו (Legnarello), שביחד עם רובע סנט'ארזמו (Sant’Ersamo) מחזיק במספר הנצחונות הגבוה ביותר. רובע סן ברנרדינו (San Bernardino) לעומת זאת, שזכה בפעם האחרונה בשענת 2007, זכה לתואר המפופקפק "הסבתא"...
לפרטים נוספים על הפאליו, ועל התוכנית השנתית, מומלץ לבדוק את האתר הרשמי.
אם תהיו באזור מילאנו בחודש מאי, תוכלו גם אתם להצטרף לחגיגות!
פסטיבל היין בסן מרטינו דלה בטליה (Festa del vino a San Martino della Battaglia)
מתי? באוגוסט
התחנה הבאה במסלול היא העיירה סן מרטינו דלה בטלייה. ולפני שנדבר על הפסטיבל עצמו, אספר לכם אנקדוטה קטנה: האם ידעתם שבמקור נקראה העיירה רק "סן מרטינו", ואילו התוספת "דלה בטליה" (כלומר –"של הקרב", באיטלקית) התווספה רק בהמשך? הסיבה לכך היא קרב חשוב שנערך כאן בשנת 1859.
באותם הימים התחוללו ברחבי ארץ המגף קרבות הריסורג'ימנטו שיובילו בסופו של דבר לאיחוד המדינה ולעצמאותה של איטליה, וב-24 ביוני של אותה שנה התייצבו זה מול זה שני צבאות: מעבר אחד של המתרס עמדה קואליציה סרדית-צרפתית, ומהעבר השני הצבא האוסטרי.
(לקריאה נוספת על איחוד איטליה כנסו לציר הזמן של איטליה וחפשו את הערך)
בעקבות אותו קרב שונה שמו של היישוב, אך כיום לא נותר דבר מהקרבות המדממים: העיירה ידועה בעיקר כיעד תיירותי, הממוקמת לא רחוק מדסנצאנו דה גארדה, בדרום אגם גארדה המפורסם.
סן מרטינו ידועה בזכות היין המיוצר במקום, ואחת הסיבות להגיע לכאן היא פסטיבל היין שמתקיים באמצע אוגוסט מזה 47 שנה. המבקרים זוכים לטעום את היינות שמייצרים היקבים הרבים באזור (ובעיקר את יינות הלוגנה Lugana), להשתתף בערבי ריקודים ובטורנירים (משחקי קלפים, מירוצי אופניים), ולהאזין לקונצרטים מגוונים (החלק מרוק וכלה במוזיקת רגאיי). את החגיגה מלווה כמובן האוכל המקומי המוגש במסעדות האזור שנרתמות לאירוע, וזו הזדמנות לטעום מאכלים טיפוסיים לאזור כמו ריזוטו, נקניקים, ועוד. לפרטים נוספים ניתן לעקוב אחר דף הפייסבוק של מארגני האירוע.
פסטיבל המוזיקה ראגבי (Rugby Sound Festival)
מתי? ביוני
אירוע נוסף המתקיים באזור לנייאנו (בחודש יוני) הוא פסטיבל ראגבי סאונד הפופולרי. ברחבי מחוז לומברדיה מקובל לערוך פסטיבלי בירה המזכירים את פסטיבל הבירה המפורסם של מינכן – האוקטוברפסט – והם זוכים לפופולריות גדולה. הגרסה המקומית לפסטיבל כוללת בירה, אוכל טעים, וליין מצליח של הופעות חיות שמושכות קהל גדול. זו הזדמנות להיפגש עם חברים, לשתות ביחד, ליהנות מהאווירה, לשיר ולרקוד בחופשיות!
בשנים האחרונות התווספו לפסטיבל הופעות חיות, וזמרים ולהקות הגיעו להופיע בפני הקהל הנלהב. הפסטיבל מתקיים בעיירה איזולה די קסטלו (Isola di Castello), בפאתי לנייאנו, באזור הטירה המבוצרת שבנתה משפחת ויקסונטי הידועה (אחת ממשפחות האצולה החשובות בהיסטוריה האיטלקית, ובוודאי באזור לומברדיה). לפרטים נוספים כדאי לבדוק את האתר הרשמי.
חגיגות אמברוג'ו הקדוש במילאנו (Festa di Sant’Ambrogio a Milano)
מתי? בדצמבר
למילאנו, הידועה כיום כליבה הפועם של הכלכלה האיטלקית ואחת מבירות האופנה בעולם, יש היסטוריה בת למעלה מאלף שנה. בעבר נקראה העיר מדיולנום (Mediolanum), והדמות הדתית החשובה ביותר המזוהה עם מילאנו היא זו של אמברוג'יו (אמברוז) הקדוש, ששימש כבישוף והפך גם לפטרון המגן של העיר.
כך, ב-7 בדצמבר מידי שנה (יומו של הקדוש) העיר כולה שובתת ממלאכה, משרדים נסגרים, וכל תושבי העיר משתתפים בחגיגות. ראשית כל, נערכת ההופעה שפותחת את עונת האופרה בתאטרון לה סקאלה – זהו אחד מאירועי התרבות החשובים באיטליה. מיטב הפוליטיקאים, אנשי התרבות, ובכירי המשק מתייצבים באירוע הנחשב, ונהנים מהופעה מרהיבה של אחת האופרות הקלאסיות מהרפרטואר האיטלקי – החל מאאידה ונבוקו וכלה במדאם באטרפליי וטוסקה.
מכיוון שהחגיגה נערכת בסמיכות לחג המולד, הרחובות כבר מקושטים באורות והאווירה הכללית קסומה. הרחובות מלאים בשווקים שבהם הוסחרים מציעים למקומיים ולתיירים מזכרות וקישוטים לכבוד כריסטמס, והשוק החשוב והגדול ביותר, שבו אני ממליץ לכם לבקר אם תגיעו לאזור ביום זה, הוא השוק המכונה "Oh bej!" (השם מגיע מהדיאלקט המילאנזי, ופירושו: "כמה יפה!").
השוק נערך בקסטל ספורצסקו (Castel Sforzesco), הארמון המרשים שבלב מילאנו. לצד דוכני האומנות והמזכרות תמצאו גם שפע של דוכני מזון ותוכלו לרכוש את אחד המעדנים הכי אהובים בתקופה זו של השנה: פאנטונה (panettone).
ביום זה נערך גם טקס בנוכחות ראש העיר, שמעניק פרס המכונה "אמברוג'ינו הזהב" לאזרחי מילאנו שהצטיינו במיחד בשנה החולפת בתחומי האומנות וצדקה. לפרטים נוספים.
הקרנבל של מנטובה (Carnevale di Mantova)
מתי? בפברואר
הקרנבל כיום מוכר לרבים כחגיגה עם מסיכות בוונציה, אך למעשה מדובר על אירוע דתי הנערך לפני תחילת התענית (לנט lent). לפי המסורת האמבורזיאנית (כלומר בעקבות אמברוג'ו הקדוש) הקרנבל בלומברדיה נערך "באיחור", ומתחיל ארבעה ימים מאוחר יותר בהשוואה למועד המקובל, שנקבע ברומא.
קרנבלים שונים נערכים ברחבי המחוז, אך אחד הידועים שבהם הוא זה שמתקיים במנטובה Mantova: קרנבל רה טריגול Carnevale Re Trigol.
מקור השם הוא באגדה פופולרית, המספרת על קוסם, פיה ומכשפה, המייצגים כל אחד את שלושת האגמים המקיפים את מנטובה. מסיפור אהבתם של הקוסם והפיה נולד המלך טריגול, וזאת למרות שהמכשפה זממה להפריד בין שני הנאהבים. תוכנית הקרנבל משתנה מידי שנה, אך כוללת תמיד תחפושות צבעוניות, תהלוכות, ודוכני אוכל. מומלץ להתעדכן דרך משרד התיירות של מנטובה לפני הנסיעה, כאן.
פסטיבל הכמהין השחור בבראקה (Festa del tartufo nero a Bracca)
מתי? בסוף ספטמבר-תחילת אוקטובר
פטריות הכמהין הן מעדן ידוע ויוקרתי שגדל מתחת לפני האדמה במחוזות רבים באיטליה, וביניהם גם לומברדיה. מידי שנה חוגגת העיירה בראקה, שבנפת ברגמו (בלב עמק סרינה Val Serina) את המעדן הנחשק הזה בפסטיבל שנערך בסוף ספטמבר-תחילת אוקטובר.
בראקה היא אמנם זעירה, ומספר התושבים לא מגיע אפילו ל-800 איש, אך כאשר נשלפות פטריות הכמהין, כולם נוהרים לכאן!
האירוע מאד פופולרי, והמסעדות שמשתתפות ביוזמה מגישות תפריט המבוסס על כמהין. לאורך היום נערכות הדגמות של ציד כמהין עם ציידים מקצועיים והכלבים המאולפים שלהם, שיודעים איך למצוא את הפטריות ביער. לפרטים נוספים.
הפסטיבל הלאומי לגבינת גורגונזולה (Sagra Nazionale del Gorgonzola)
מתי? בספטמבר
מחוז לומברדיה, כמו כל אזורי איטליה בעצם, עשיר במסורות קולינריות. אחד מהמאכלים המזוהים ביותר עם המחוז הוא גבינת גורגונזולה – גבינה כחולה מעולה העשויה מחלב פרות. הגבינה נקראית על שם העיירה נושאת אותו השם שבנפת מילאנו, וזה לא מפתיע שבתור אחד המאכלים הידועים במדינה, זכתה הגורגונזולה לפסטיבל משל עצמה!
אף שניתן מבחינה חוקית לייצר גורגונזולה בחלקים נוספים של המחוז (וגם בפיימונטה), לב הייצור מתרחש כאן ממש.
פסטיבל הגורגונזולה מתקיים מידי שנה באמצע ספטמבר מאז שנת 2001, ובמהלך האירוע נערכות טעימות מודרכות ותערוכות כמו גם כנסים והופעות. לפרטים.
הפאליו של לודי (Palio dei rioni a Lodi)
מתי? באוקטובר
למרות שמחוז לומברדיה נהנה מתור זהב משמעותי בעת הרומית העתיקה, החוקרים מסכימים שהתקופה ההיסטורית החשובה בתולדות המחוז התקיימה בימי הביניים והרנסנס. עד היום חוגגים ברחבי המחוז מנהגים ומסורות שנולדו באותם הימים, ועיצבו את התרבות הלומברדית למשך מאות שנים.
דוגמה ידועה למסורת שכזו היא הפאליו של לודי, עיר מרכזית במחוז לומברדיה, הממוקמת מדרום מזרח למילאנו.
במהלך הפאליו שולחים רבעי העיר נציגים למרוץ הסוסים, אבל זהו מרוץ סוסים קצת שונה, והסוסים בו אף פעם לא צולעים. אולי משום שהם עשויים מעץ! כן כן, מרוץ הסוסים של לודי הוא שונה ומשונה: הסוסים העשויים עץ מוצבים על גלגלים, ושני אצנים דוחפים אותם קדימה. ה"סוסים" עצמם מרשימים למראה, ואת החזה של כל אחד מהם מפאר סמל הרובע שהוא מייצג. הפאליו נערך מזה 37 שנה, ואם תגיעו ללודי באוקטובר, תוכלו לצפות במחזה במו עיניכם. המועדון המארגן את הארוע נקרא מועדון בני וואסקן (Wasken Boys), והם אלה שדואגים להקים את התשתית הנדרשת לתחרות. במהלך המירוץ חייב הג'וקי (הרוכב על הסוס העשוי עץ) לנעוץ רומח דרך ארבע טבעות, תוך כדי רכיבה. לפרטים נוספים.
מדורת אנטוניו הקדוש בווארזה -- Falò di Sant’Antonio a Varese
מתי? בינואר
לפי לוח השנה הקתולי, ה-17 בינואר הוא יומו של סן אנטוניו מפדובה, הקדוש המגן של חיות הבית. בווארזה, מול כנסיית סנט'אנטוניו אלה מוטה (Sant’Antonio all Motta) נערכת בערב אותו יום מדורה גדולה המושכת אליה מקומיים ותיירים הנוהרים לראות את האש הבוערת – כנראה שהלהבות הגדולות עונות על צורך ראשוני ופרהיסטורי עמוק בתוכנו. את הארוע מארגנת משפחת בוסינה (Bosina), המתפקדת כמעין משרד תיירות מקומי. מטרת האירוע איננה רק למשוך קהל (באמצע ינואר חופשת החורף היא רק זיכרון ורוב האנשים שקעו זה מכבר בשגרת העבודה), אלא גם דרך לקרב בין תושבי העיר. את החגיגות פותח ראש העיר, והוא זה שמצית בעזרת לפיד את המדורה הגדולה, בתום מצעד ארוך. לפרטים נוספים ניתן ליצור קשר עם משרד התיירות המקומי.
שחזור קרב מאג'נטה – Rievocazione battaglia di Magenta
מתי? ביוני
בערים רבות ברחבי איטליה נערכים שחזורי קרבות חשובים מתקופת ימי הביניים או הרנסנס, אך מידי פעם נערכים שחזורים קצת אחרים, המוקדשים לקרבות חשובים שנערכו כחלק מהריסורג'ימנטו – תנועת ההתעוררות למען שחרור ואיחוד איטליה. כזה הוא האירוע בו משוחזר קרב מג'נטה.
הקרב התרחש ב-4 ביוני 1859 וכך, מידי 4 ביוני, במיקום הגאוגרפי שבו התקיים הקרב עצמו, מתאספות דמויות לאורך קווים צבאיים נוקשים. המשתתפים מחופשים לחיילים סרדים, אוסטרים או צרפתים, ואת המתחם כולו ממלאים "חיילים", סוסים ואפילו תותחים... בדיוק כמו שקרה מאתיים שנה קודם לכן. באירוע נוהגים להשתתף חובבי היסטוריה ושיחזורים מכל רחבי איטליה, ולמעשה גם ממדינות נוספות באירופה. קרב מג'נטה היה קרב חשוב וקשה במיוחד, והוא הותיר חותם היסטורי בדרך לא צפויה ועצובה: הקרב היה כה עקוב מדם שמאז ואילך נהגו אנשים להשתמש במילה "מג'נטה" כדרך לתאר גוון מסוים של אדום, שמזכיר את צבע הדם. לפרטים נוספים על האירוע עצמו ועל אירועים נוספים באזור.
Comments